Powered By Blogger

piątek, 4 listopada 2011

Rodzinna firma spożywcza z Zawiercia " ViRTU "

Virtu Spółka jawna z Zawiercia, woj. Śląskie jest rodzinną firmą , od 20 lat specjalizuje się w produkcji gotowych, świeżych i mrożonych dań takich jak: pierogi, krokiety, naleśniki, pizze, kluski na parze, kluski śląskie. Firma połączyła tradycję z nowoczesnymi metodami produkcji oraz doskonałą jakością wyrobów, sukcesywnie zdobywa nowych klientów w kraju i za granicą oraz umacnia swoja pozycję m.in. poprzez powiększanie asortymentu produktów i zwiększanie swojego udziału w rynku.

Początki firmy Virtu przypadają na lata 90-te, kiedy to przedsiębiorstwo rozpoczęło działalność jako niewielka rodzinna firma, zatrudniająca kilkanaście osób, osiągająca corocznie stały wzrost sprzedaży. Do chwili obecnej Virtu pozostaje biznesem rodzinnym, w którym zarządza już drugie pokolenie, a zatrudnienie znalazło ponad 300 osób.

Umocnienie pozycji firmy na rynku nastąpiło dzięki stabilnej tendencji wzrostu zapotrzebowania na dania gotowe. Aby wyjść naprzeciw oczekiwaniom klientów, Virtu podjęło współpracę z dużymi sieciami handlowymi jak Makro, Cash &Carry, Auchan Real czy Tesco, co wpłynęło na wzrost produkcji i zatrudnienia.

Firma systematycznie wzbogaca ofertę produktową, doskonaląc swoje wyroby, aby zapewnić konsumentom niepowtarzalny smak. Przeprowadzane analizy marketingowe wskazują, że rynek sprzedaży dań gotowych (mrożonych) będzie nadal się rozwijać, dlatego firma przywiązuje wielką wagę do smaku, wyglądu, i łatwości w przygotowaniu poszczególnych dań.

Virtu z uwagą śledzi i analizuje rynek oraz dostosowuje do rosnących wymagań konsumentów, oferując produkty o wysokiej jakości, za niewygórowane ceny, dlatego znalazła uznanie również wśród konsumentów poza granicami Polski, przede wszystkim na wyspach brytyjskich.

Firma postawiła przed sobą cel, a jest nim spełnienie oczekiwań klientów. Niezależne badania wykazują, że ponad 90 proc. z nich jest zadowolonych i niczego by nie zmieniali. Połączenie sprawdzonych, tradycyjnych receptur z najnowocześniejszymi metodami produkcji oraz przechowywania, zdobywa coraz liczniejszą rzeszę konsumentów i zajmuje dziś pozycję lidera w tej branży w kraju.

Najbardziej znaną linią produkcyjną Virtu jest „Dzieło Mistrza” (m.in. pierogi, naleśniki, krokiety, kluski na parze, fasolka po bretońsku, gołąbki w sosie pomidorowym, ryż z warzywami, zapiekanki, pizze).
Dwie kolejne nowe linie, to wyroby ”Fit”, kierowane do konsumentów dbających o linię oraz „Kids” dla najmłodszych.

Obecnie na rynku wyroby pod własną marką Virtu, wyróżnia wysoka jakość jaką firma uzyskuje stosując restrykcyjne normy Systemu Bezpieczeństwa i Jakości Żywności HACCP, które mają zastosowanie na każdym etapie procesu produkcji. To właśnie jakość jest mocną stroną i dlatego firma będzie dążyć do dalszego utrzymania jej na bardzo wysokim poziomie, przede wszystkim poprzez właściwy dobór surowców, sprawdzonych receptur oraz zastosowania technologii łączących tradycję z nowoczesnością, a jest to element filozofii tej firmy.

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawie napisane. Jestem pod wielkim wrażaniem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobry wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń